Montare acoperis

Cum să construim un acoperiş din gont Shinglas

   Acoperişul este un element exterior constructiv de protecţie al clădirii. În Moldova, pentru casele particulare, de bază este considerat acoperişul în pantă, pentru care suprafeţele externe sunt instalate în unghi. Unghiurile acceptabile de instalare a şindrilei bituminoase au valori cuprinse între 12-90°. În condiţiile Republicii Moldova, valoarea medie a pantei utilizată de către majoritatea arhitecţilor este de 30-35°. Această pantă permite construirea unui acoperiş de tip mansardă. Astfel poate fi izolat termic, deşi mai dificil, şi un pod rece, neîncălzit. Utilizarea materialelor având proprietaţi izolatoare superioare şi montajul corect al acestora este o etapă foarte importantă în amenajarea unui acoperiş. Este important ca din start să se hotărască dacă acoperişul va fi sau nu izolat termic. În dependenţă de alegere, vor fi alese şi elementele structurale ale acoperişului.

   Să analizăm schemele celor două tipuri de bază de acoperiş, şi anume: pod rece, neâncălzit şi mansardă izolată termic.

   Schema de montare a şindrilei bituminoase Shinglas pentru un acoperiş neizolat, a unui pod rece, este urătoarea:

1. Gontul se montează cu ajutorul cuielor pe covorul de suport
2. Covorul de suport se montează pe o structură continuă din plăci OSB
3. Structura continuă din plăci OSB se montează pe o astereală de lemn
4. Astereala de lemn este fixată pe grinzi de lemn – căpriori
5. Suportul cadrului acoperişului este un sistemul de căpriori din lemn

 
 
 
 
 
 

   Schema de montare a şindrilei bituminoase Shinglas pentru acoperişul termoizolat, mansardă:

1. Gontul se montează cu ajutorul cuielor pe covorul de suport
2. Covorul de suport se montează pe o fundaţie continuă din plăci OSB
3. Membrana de difuzie se montează pe căpriori și se presează cu contra-astereala
4. Izolaţia termică, vata minerală, se plasează între spaţiul dintre căpriori și este susținută de folie bariera de vapori
5. Folie bariera de vapori se fixează de căpriori și sprijină vata minerală dintre căpriori
6. Structura continuă din plăci OSB se montează pe astereala de lemn
7. Astereala de lemn se fixează pe contra-astereală
8. Contra-astereala este confecţionată din grindă de 50x50mm
9. Baza cadrului acoperișului este un sistemul de căpriori din lemn
10. Astereala interioară periodica
11. Căptuşeala interioară a mansardei din plăci OSB sau gips-carton

 

Загрузить инструкцию

Instructiunea montarei

   Pentru o mansardă din şindrilă bituminoasă, precum şi pentru toate celelalte materiale pentru învelitori, cel mai important element structural este prezența unui canal de ventilare. Acest canal menţine toate elementele unui acoperiş cald (materialul termoizolator, sistemul de căpriori din lemn, elementele de fixare) într-o stare uscată de funcţionare.

   Este important de accentuat importanţa menţinerii într-o stare uscată a acoperişului de mansardă. Şindrila bituminoasă este un materila absolut etanş şi, deci, acoperişul din gont trebuie neapărat aerisit. Elementul structural al sistemului de căpriori este scândura, iar pădurea este un material viu, în care sunt prezente, la fel ca şi în întreaga natură, microorganisme şi insecte. Antisepticii şi fungicidele pot proteja lemnul, însă prima şi principala modalitate de apărare a lemnului contra unor astfel de animale este lipsa de umiditate.

   Elementele structurale ale acoperişului cu un canal de ventilare montat corect menţine un nivel scăzut de umiditate a lemnului şi, deci, previne distrugerea lui. Ca şi în cazul unui pod neîncălzit, în cazul unei masarde temperatura din spaţiul de sub acoperiş este întotdeauna mai mare decât cea din exterior. Acest lucru face ca aici umiditatea să fie mai mare decât cea din spaţiul exterior, şi deci apa se condensează pe suprafeţele construcţiei de lemn a acoperişului. În cazul unui acoperiş de tip mansardă, cantitatea maximă de umiditate se acumulează în startul izolator. Şi, la fel ca şi în cazul unui palton de iarna umed, izolatorul umed nu încălzeşte. Din toate aceste motive, de izolare şi protecţie, este important ca elementele structurale ale acoperişului să fie menţinute uscate.

   Vă recomandăm să consultaţi constructori profesionişti, care au experienţă în montarea şindrilei bituminoase. Mai jos puteti viziona un film oficial, care demonstrează cum poate fi montată şindrila bituminoasă Shinglas:

   Şindrila bituminoasă Shinglas, care este montată în conformitate cu cerinţele uzinei producătoare, are o perioadă de garanţie de până la 65 de ani. Dacă aveţi întrebări, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa dealer-ului oficial la numerele de telefon indicate în rubrica”contacte”.

June 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

De ce SHINGLAS

Intrebari ?..